Monday, July 18, 2016

Soy Sauce Cookies / 醤油クッキー

I wanted to make some sweets with soy sauce...
and here it is! savory yumminess!

makes 10-15 cookies

20g unsalted butter, room temperature or softened in microwave
10g vegetable oil
25g sugar
50g flour
30g corn flour (corn starch)
1 tablespoon Kamada dashi soy sauce
1 teaspoon mirin
1 teaspoon milk
sesame seeds, optional

1) Preheat oven at 180℃ or 200℃ (varies on the oven)
2) Mix butter, oil, sugar in the bowl
3) Sift flour and corn flour and add to (1) and gently mix it together
4) Add soy sauce, mirin and milk to (2) and mix (do not over mix)
5) Shape and flatten the cookies and push few sesame seeds on top
6) Place on the oven-safe pan and bake for 10 to 15 minutes until golden


何か醤油を使って甘いものが作りたい!
そしていろいろやってみてこの醤油クッキーができました〜

10〜15枚分

無塩バター 10g(室温に戻しておくか電子レンジでやわらかくする)
サラダ油 10g
砂糖 25g
薄力粉 50g
片栗粉 30g
鎌田だし醤油 大1
みりん 小1
牛乳 小1
白ゴマか黒ゴマ(お好みで)

1)180℃か200℃にオーブンを温める(オーブンによって温度を調節してください)
2)大きめのボールに、バター、サラダ油、砂糖を入れて混ぜる
3)ふるった薄力粉と片栗粉を(2)に加えかるく混ぜる
4)醤油、みりん、牛乳をいれかるく混ぜる
5)手で平たく形を整え、上にゴマをのせ軽く押す
6)オーブンで15〜20分焼く

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